14 ноември 2016 г.

Лайбниц


„Който не е в съгласие със себе си, той не е свободен."

„Дори и в игрите на децата има неща, които биха заинтригували и най-великия математик."

„Да обичаш означава да бъдеш възхитен от щастието на някого, или да изпиташ удоволствие от щастието на друг. Това определям като истинска любов" (Елементите на божественото благочестие).

„Ако нямаше най-добър сред всички възможни светове, Бог не би създал нито един."

Монадология

„Всяко движение предизвиква някакво действие върху отдалечените тела във връзка с разстоянието по такъв начин, че всяко тяло е повлияно не само от тези, които се допират до него и, така да се каже, самото усеща всичко, което става в тях, но и посредством тях усеща също въздействието на онези, които допират до тези, до които то непосредствено се допира – то оттук следва, че това съобщение се разпростира на всякакво разстояние. Следователно всяко тяло усеща всичко, което става в света, така че някой, който вижда всичко, би могъл да прочете във всяко едно отделно тяло това, което става навсякъде и даже какво вече е станало или ще стане, като забележи в настоящето това, което е отдалечено по време и място” (61).

„В най-малката част на материята има един свят от творения, от живи същества, от животни, ентелехии, души. Всеки природен къс може да бъде схванат като градина, пълна с растения, и като езеро, пълно с риби. Но всеки клон на растението, всеки член на животното, всяка капка от неговите сокове е отново една такава градина или едно такова езеро” (66, 67).

„В света няма нищо пусто, нищо безплодно, нищо мъртво, в него няма никакъв хаос, никакво безредие освен само привидно; приблизително както би имало едно такова безредие също в езерото, ако бихме виждали от известно разстояние едно неясно движение и, така да се каже, гъмжило от риби, без да различаваме самите риби" (69).

Готфрид Лайбниц, Монадология. – В: Антология Европейска философия XVII – XIX век, ч. I. С., 1985

Подбрал: д-р Деян Пенчев