24 февруари 2017 г.

Пико делла Мирандола


Пико делла Мирандола
(в средата)
„За съжаление в нашата епоха философстването носи повече презрение и подигравки, отколкото чест и слава. В мозъците на почти всички е навлязло пагубното и чудовищно убеждение, че с философията или не трябва да се занимава никой, или че тя е запазено място за малцина. Като че ли изследването и познанието на причините на нещата, на пътищата на природата, на разума на Вселената, на Божиите решения, на небесните и земните тайнства не струват нищо, ако с тяхна помощ човек не може да си спечели нечие благоволение или да си осигури някаква печалба. Дори се е стигнало дотам (болно ми е да го кажа), че вече за мъдри смятат само тези, които търгуват с мъдростта си, стигнало се е дотам, че да виждаме как освиркват и гонят от сцената свенливата Палада, дошла сред хората по благоволение на боговете, как тя си няма никого, който да я обича и защитава, освен самата себе си, как тя проституира и слага обратно в кесията на любовника си горчиво припечелената жалка награда за отнетата й девственост. 
 
С дълбока скръб и възмущение изричам всичките тези слова, но не срещу първенците, а срещу “философите” на нашето време, които вярват и твърдят, че не трябвало да се философства, тъй като за философите не били учредени награди и отличия. С това те само доказват, че не са никакви философи, защото когато животът им е насочен само към печалба и кариеризъм, те не търсят познанието на истината само по себе си. 

Ще си го кажа, без да се изчервявам от самохвалство, че винаги съм философствал заради самото философстване и че не съм очаквал и търсел някаква друга отплата за денонощните ми занимания с философия, освен възпитанието на духа и познанието на Истината. А толкова обичах Истината и жадувах за нея, че, оставяйки настрана грижата за частните и обществени дела, се посвещавах целият на съзерцателно спокойствие. Враждебността на завистниците и хулите от страна на враговете на мъдростта не успяха да ме откъснат от философията, не ще успеят да го сторят и в бъдеще. Самата философия ме научи да съдя за нещата чрез собственото си съзнание, а не по чуждите оценки, и да осъзнавам, че човек трябва да избягва не толкова да слуша нещо лошо, колкото да го говори и върши.“

Пико делла Мирандола (1463–1494), Реч за достойнството на човека. С. 2004, стр. 20-21.